dr. Rob van Gerwen
Consilium Philosophicum
Utrecht

 

Moderne filosofen over kunst, 2016

15 May 2017

omslag

Uitgeverij Klement, Zoetermeer

Op deze pagina's vindt u materiaal om verdere bestudering van dit boek en de erin besproken filosofische theorieën te ondersteunen.

Index

In de indexen van namen en onderwerpen vindt u de pagina's in het boek gemakkelijk terug en kunt u kwesties volgen zoals ze door diverse auteurs besproken zijn.

Begrippenlijst

In de begrippenlijst treft u belangrijke filosofische begrippen aan met hun korte karakterisering, voorbeelden en discussie. Zoekt u een term in deze woordenlijst maar treft u hem niet aan, dan kunt u dit aan de auteur melden via dit formulier.

Blog

Voor verdere bespreking van de filosofische theorieën verwijzen we met genoegen naar zijn weblog.

Over Rob van Gerwen

Dr. Rob van Gerwen is senior docent en onderzoeker aan departement Wijsbegeerte (faculteit Geesteswetenschappen) van Universiteit Utrecht. Hij doceert ook aan de Koninklijke Akademie voor Beeldende Kunsten en het Koninklijk Conservatorium in Den Haag en de Hogeschool der Kunsten te Utrecht, aan de HOVO's van Nijmegen, Utrecht en Brabant, en aan kunstinstellingen in Den Bosch, Breda en Eindhoven. Hij is directeur/eigenaar van Consilium Philosophicum.

Hij publiceerde vele artikelen en zeven boeken, over onderwerpen uit de filosofie van de kunst. Hieronder een met cum laude beoordeeld proefschrift, Art and Experience (1996); verder een boek over Richard Wollheims benadering van schilderkunst, bij Cambridge University Press (2001), en, bij het Centraal Museum in Utrecht, Kleine overpeinzingen. Over kunst kijken in het museum (2003). April 2016 verscheen bij uitgeverij Klement, zijn Moderne filosofen over kunst (tweede druk, maart 2017).
Oktober 2018 verscheen bij uitgeverij Klement, zijn Zullen we contact houden, over de manier waarop wij de geest uit ons wereldbeeld verwijderen, onder andere door de opkomst van de gemechaniseerde wetenschappen en digitale technologie. Hij rondt momenteel een boek af over Kunst en het kwaad, en werkt daarnaast aan de esthetica van menselijke schoonheid, gelaatsexpressie en cosmetische chirurgie.
Via zijn websites vindt u onderwijsbeschrijvingen, artikelen, voordrachten, tweets en een weblog. Meer...

Weblog

Philosophy of the Arts, a blog by Rob van Gerwen